logo VEBH

Leden aan het woord: Wim Brantjes

Wim Brantjes was voorbestemd zijn vader op te volgen in de zaak. Maar hij volgde zijn eigen gevoel. Zijn vader had een bedrijf in juten zakken, heel lang een belangrijk emballage artikel. Later stapte hij gedeeltelijk over naar papier. Zijn vader nam aan dat zoon Wim in zijn voetsporen zou treden. Maar naar verloop van tijd botste het continue. Hij besloot daarop voor zichzelf te beginnen. “Ik had een goede vader. We dachten beiden dat we het altijd beter wisten dan de ander. Dan is het verstandiger je eigen pad te kiezen.”
 
Een fitte geest huist in een fit lichaam. Daar is Wim Brantjes een levend voorbeeld van. Geboren in 1939 is hij nog steeds fris van leden. Elke zondag loopt hij 18 tot 20 kilometer hard, hij wandelt veel en doet zijn oefeningen. Verder is hij via Brantjes Beheer B.V. actief als vastgoedondernemer. Toen hij 65 jaar werd, verkocht hij zijn zaak. “Mijn vrouw en ik houden van reizen. We trokken er direct op uit. Tijdens zo een reis keken we op het strand van Tahiti naar de sterrenhemel. Het was prachtig natuurlijk. Ik dacht alleen: moet ik de rest van mijn leven naar sterren hemels kijken? Daarop zei ik tegen mijn vrouw; ik ga weer wat doen.”
 
Hechte samenwerking
 
Het resulteerde in een hechte samenwerking tussen Wim en zijn vrouw Paula. Brantjes Beheer B.V. koopt panden, aannemers maken inpandige kantoren en appartementen en Paula neemt de inrichting voor haar rekening. Het ondernemen zit Wim Brantjes nu eenmaal in het bloed. “Ik heb gevoel voor talen, spreek Duits, Frans, Spaans en Deens. Dat heeft me veel voordelen opgeleverd. Op jonge leeftijd ben ik naar Duitsland vertrokken. Ik heb er op de markt gewerkt, in een bakkerij, bij de spoorwegen, ik heb er echt van alles gedaan. Later in Nederland kwam ik in de ambulante handel, verkocht ik bijlen. Tot ik met autopech middenin de winter stil kwam te staan langs het Noordzeekanaal. Ik klopte op goed geluk bij een boer aan. Die ontmoeting zorgde voor een ommekeer in mijn leven.”
 
Belangrijke ontmoeting met een boer
 
De oude boer en Wim Brantjes mochten elkaar gelijk. Ze raakten in gesprek waarna de boer zei: ‘waarom ga je niet hetzelfde als je vader doen. Ik heb een grote schuur, we maken een betonnen vloer, zorg voor de verdere financiering om onder andere een papierpers aan te schaffen en je kunt beginnen’. Wim bezocht relaties in de regio’s Zaandam en Amsterdam. Zijn chauffeur Henk Goebert werd zijn beste vriend en zakenpartner. De twee werken nog steeds nauw samen. Nu bij Brantjes Beheer B.V. gespecialiseerd in Vastgoed. “Ik ben geboren in Zaandam, maar via Amsterdam op jonge leeftijd met mijn ouders en mijn zus naar Haarlem verhuisd. Ik ben en voel mij een echte Haarlemmer. Het is een prachtige stad. Met elkaar hebben we de verantwoordelijk te zorgen dat het zo blijft, dat we voorop lopen bij binnenstedelijke ontwikkelingen. Ik heb nooit met mijn handen over elkaar gezeten. Daarom ben ik actief lid van de VEBH. De VEBH is een belangrijke gesprekspartner, voor eigenaren een ideaal kanaal om daadkracht te tonen. Dat moet vooral zo blijven.”